duurzame wasserij
Achter de schermen, Blog

Marbell maakt belangrijke verduurzamingsslag

Duurzaam ondernemen. Je hoort en leest er steeds vaker over. Ook bij Marbell. Sterker nog, we proberen in onze sector voorop te lopen op dit gebied. Hoe we dat doen? We vertellen je er in deze blog meer over.

 

Textielreiniging kost energie. We gebruiken stroom, water en gas om alle producten weer hygiënisch schoon te krijgen. En vervolgens moeten die producten ook weer op de goede locatie komen. Dat doen we met ons eigen wagenpark. De afgelopen jaren kwamen we tot de conclusie dat er veel stappen in ons proces duurzamer kunnen. En wat we dan bij Marbell doen? We zetten onze schouders eronder en krijgen het voor elkaar.

Eerder investeerden we al in nieuwe wasmachines, nu waren de drogers aan de beurt. Onze nieuwe drogers kunnen dezelfde hoeveelheid was drogen, maar verbruiken 40 procent minder gas. Daarnaast investeren we in zonnepanelen op ons dak. Deze worden dit jaar nog geplaatst er zorgen ervoor dat onze wasserij tachtig procent van de stroom zelf opwekt. Ook hebben we een Reheat-boiler aangeschaft die gasverbruik verminderd.

Plastic uit het productieproces

In onze wasserij maken we dus al mooie stappen. Maar we gaan verder. Want ook het verpakkingsmateriaal is aangepakt. Voorheen leverden we schoonmaakproducten geseald bij onze klanten. Op dit moment geven we onze klanten een keuze. Sealen in plastic is nog een mogelijkheid, maar onze voorkeur gaat uit naar bundelen door middel van een papieren band. We leveren onze producten in dat geval in herbruikbare kratten.

Dertig procent van onze klanten maakt op dit moment gebruik van deze optie. Vanwege hygiënevoorschriften is het helaas nog niet overal mogelijk, maar we proberen het gebruik van plastic in ieder geval drastisch te verminderen. Onze klanten kunnen zelf meebepalen, zodat het voor hen praktisch blijft.

Transport

Ook in onze eigen logistiek doen we zoveel mogelijk. We planden onze ritten altijd al strategisch in en daar blijven we ons mee bezig houden. Ook hebben we een testcase gedaan met een elektrisch voertuig. In onze eigen regio is dit werkbaar, maar vanwege de grotere afstanden is het nog niet mogelijk ons wagenpark volledig elektrisch te maken.

Zoals je kunt lezen blijft er nog genoeg te dromen, maar we zijn in elk geval trots op de verbeteringen die we al hebben weten te realiseren. Marbell maakt zich klaar voor de toekomst, stap voor stap. Houd ons in de gaten! Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw wasprocessen te verduurzamen? Neem gerust contact op!

Al jaren een betrouwbare leverancier voor Schiphol
‘De headbanners van IDFA zijn duurzaam en staan chic’

Actueel

We zitten niet stil. Onze wagens zijn letterlijk continu onderweg. Weten wat ons bezighoudt? Volg ons hier.